Yozgat Bozok Üniversitesi

YAŞLI BAKIM

Program Profili


Yaşlı Bakımı Programının temel hedefi, yaşlı bireyin fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden belirlenen gereksinimleri doğrultusunda bakım işlerini yerine getiren, bakım işlerine yaşlı, aile ve toplumun katılımını sağlayan, evde ya da kurumda sağlık ekibi üyeleri ile işbirliği yaparak, yaşlı bireye bakım veren mezunlar yetiştirmektir. Öğrencilerimiz öğretim elemanlarımız sorumluğunda huzurevleri ve bakım evlerinde uygulama yaparak, yaşlı bakımı ile ilgili becerilerini geliştirmektedirler. Ayrıca uygulama yaptıkları sahalarda sosyal içerikli projeler geliştirerek bölüm ve toplum arasındaki iletişimi olumlu yönde geliştirmektedirler. Bölümde verilen dersler yaşlı bakımı ile ilgili bilgi ve mesleki beceri kazandıran alan dersleri ile Tarih, Türkçe, İngilizce, Bilişim ve İletişim teknolojileri vb. derslerden oluşmaktadır.


Mezunların İstihdam Profilleri


Yaşlı Bakımı Programından mezun olanların istihdam alanları şöyle sıralanabilir:

*  Yaşlı bakım hizmetlerinin yürütüldüğü Sosyal Hizmetler Müdürlüklerine bağlı özel, vakıf ve devlet huzurevleri ve bakımevlerinde,

*  Başbakanlık Aile Araştırma Kurumunda,

*  Devlet Planlama Teşkilatı’nda,

*  Aile Danışma Merkezlerinde,

*  Belediye huzurevleri ve bakımevlerinde,

*  Geriatri Hastanelerinde ya da hastanelerin geriatri servis ve polikliniklerinde,

*  Sivil Toplum Kuruluşları ve özel kurumlarda yürütülen yaşlı bakımı hizmetlerinde,

*  Yaşlı bakımevlerinde,

*  Güçsüzler yurdunda,

*  Yaşlılar için gündüz merkezlerinde,

*  Sağlık Müdürlüklerine bağlı birimlerdeki yaşlıya yönelik evde bakım uygulamaları hizmetlerinde,

*  UNICEF, ILO ve gönüllü kuruluşlarda,

*  Yaşlının evini düzenleme, korumalı meskenler gibi hizmet veren özel kuruluşlarda uzman gözetiminde çalışabilirler.


Üst Derece Programlara Geçiş


Önlisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar, ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı olan meslek yüksekokul mezunları aşağıda belirtilen lisans programlarında eğitimlerine devam edebilirler:

* Beslenme ve Diyetetik

* Fizyoterapi ve Rehabilitasyon

* Gerontoloji

* Hemşirelik

* Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri

 * Sağlık Yönetimi

 * Sosyal Hizmet

 * Acil Yardım ve Afet Yönetimi


Kazanılan Derece


Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan öğrencilere YAŞLI BAKIMI alanında ÖNLİSANS DİPLOMASI verilir.


Mezuniyet Unvanı


Sağlık Teknikeri


Programa Kayıt ve Kabul Koşulları


Öğrencilerin meslek yüksekokullarına kayıtları, Yükseköğretim Kurulu ve Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenecek esaslara uygun olarak yapılır. Öğrenciler sınav sonuçlarından aldıkları puanlara göre, girecekleri bölüm tercihlerini sıralayarak, tercih formlarını öğrenci seçme ve yerleştirme merkezine (ÖSYM) gönderirler. ÖSYM tarafından bir programa yerleştirilen öğrenciler Üniversiteye kayıt işlemlerini yaptırır. Kayıt işlemi için: Lise veya dengi okul diploması ÖSYM’ce yapılan yerleştirme sonuç belgesi aranır.


Yeterlik Koşulları ve Kuralları


Yaşlı Bakımı Programında önlisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçmeli derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir.


Mezuniyet Koşulları


Programdan mezun olabilmek için, Yaşlı Bakım Önlisans Programında yer alan dersler ve uygulamalar (stajlar) ile yaz uygulamasından (yaz stajı) başarılı olunması ve toplam 120 kredinin doldurulması zorunludur.