Yozgat Bozok Üniversitesi

DUYURULAR

Uzaktan Öğretim Ön Lisans Programlarında Derslerin Yürütülmesine İlişkin Kılavuz

T.C.

YOZGAT BOZOK ÜNİVERSİTESİ

2021-2022 Eğitim Öğretim Yılında Uzaktan Öğretim Ön Lisans Programlarında Derslerin Yürütülmesine İlişkin Kılavuz

MADDE-1: Dayanak ve Kapsam

(a)   Bu kılavuz, Yükseköğretim Kurulu tarafından hazırlanan Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar ve Yozgat Bozok Üniversitesi Ön Lisans, Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile Yozgat Bozok Üniversitesi Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar’ın ilgili hükümleri çerçevesinde, Yozgat Bozok Üniversitesi Ön Lisans, Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ’nin ilgili maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

(b)   Bu kılavuz, Yozgat Bozok Üniversitesi bünyesinde kurulan ve faaliyet gösteren uzaktan öğretim programlarında idari teşkilatlanma ve eğitim-öğretime hazırlık çalışmaları ile derslerin açılması, yürütülmesi, değerlendirilmesi, ders materyalleri, devam durumu ve stajlara ilişkin usul ve esasları içermektedir.

MADDE-2:Uzaktan Öğretimin Uygulanması ve Eğitim-Öğretime Hazırlık

a) Uzaktan öğretim programı olan birimler bu programlar için UZEM ile koordineli bir şekilde genel bilgiler ve ayrıntılı ders izlencelerini içeren web sayfası hazırlamakla yükümlüdür.

b) Ön lisans uzaktan öğretim programlarında her ders ya da dersin şubesinde en fazla 200 öğrenci olabilir. Her ders ya da dersin şubesinde bu sayının aşılması durumunda şubelendirme yapılabilir. Bir öğretim elemanı en fazla 2 şubede ders yürütebilir.

c) Yüksekokul yönetim kurulu, ilgili birim için bir birim uzaktan öğretim programları koordinatörü ve her bir uzaktan öğretim programı için programda ders yürüten öğretim elemanları arasından bir program koordinatörü görevlendirir. Şubeli programlar için aynı yöntem kullanılarak bir ders koordinatörü görevlendirilir.

d) Uzaktan öğretim programlarında ders yürüten öğretim elemanlarının il dışına görevlendirilmesi durumunda görevlendirilme belgesine not düşülerek derslerini yürütmesine devam etmesi sağlanabilir.

e) Birimler, ders izlence formlarını, ölçme ve değerlendirme usulleri ve devam gerektiren faaliyetlerin devam koşullarını tercih işlemlerinden önce uzaktan öğretim programı web sayfasında ilan eder.

MADDE-3: Katkı Payı ve Materyal Ücretleri

  1. Uzaktan öğretim programlarında elektronik hizmet ve materyal ücretleri, akademik birim veya programlara ilişkin Cumhurbaşkanınca her yıl belirlenen öğrenim ücreti tutarını geçmeyecek şekilde Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.
  2. Öğrenciler, her eğitim-öğretim yılında, 2547 sayılı Kanunun 46 ‘ncı maddesi ve diğer ilgili mevzuat hükümleri uyarınca belirlenen katkı payı/öğrenim ücretini akademik takvimde belirlenen sürede ödemekle yükümlüdür.
  3. Ödenmesi gereken katkı payı/öğrenim ücretini ilgili yarıyılda ödemeyen öğrencilerin o yarıyıl için kayıt ve kayıt yenileme işlemleri yapılmaz ve bu öğrenciler öğrencilik haklarından yararlanamazlar.
  4.  Katkı payı/öğrenim ücretini ödediği halde ders almayan veya kaydı silinen öğrenciden alınan öğrenci katkı payı veya öğrenim ücreti iade edilmez.

MADDE-4: Ders Müfredatları

a) Uzaktan öğretim programlarında yürütülecek öğretim müfredatları, birim uzaktan öğretim programları koordinatörlüğünün teklifi ve birim yönetim kurulunun görüşü ile üniversite senatosu kararıyla belirlenir.

b) Uzaktan öğretim programlarının eğitim müfredatları, varsa eş örgün öğretim programı ile aynı olabilir.

MADDE-5: Derslerin Açılması ve Ders Görevlendirmeleri

  1. Uzaktan öğretim programlarında açılacak dersler, ilgili ders müfredatı çerçevesinde birim uzaktan öğretim programları koordinatörlüğünün teklifi, birim yönetim kurulunun görüşü ile üniversite yönetim kurulu kararıyla açılır.

b) Ders görevlendirmeleri, birim uzaktan öğretim koordinatörlüğünün ilgili ders için materyal hazırlamış ya da hazırlayacak olan öğretim elemanları öncelikli olacak şekilde teklifi ve birim yönetim kurulunun görüşü ile üniversite yönetim kurulu kararıyla belirlenir.

MADDE-6: Derslerin Yürütülmesi, Yüz Yüze Uygulanacak Dersler ve Staj

  1. Uzaktan öğretim programlarında dersler video konferans, sanal sınıf, forum uygulamaları gibi eş zamanlı araçlarla öğrenciler arasında ve öğrenciler ile öğretim elemanı arasında etkileşim kurarak bizzat öğretim elemanı tarafından eş zamanlı biçimde yapılır. Öğretim elemanları eş zamanlı ders faaliyetlerinin %40’lık kısmını canlı ders olarak kalan kısmını ise yine eş zamanlı olarak diğer çevrimiçi öğrenme araçları ile (forum, soru-cevap vb.) yürütür.
  2. Derslerin yürütülmesinde çevrimiçi araç olarak BOYSİS kullanılması esastır.
  3. Eğitim müfredatında uygulama saati bulunan derslerin devam gerektiren eğitim faaliyetlerinin %30’u yüz yüze yapılır. Yüz yüze yapılacak faaliyetler, tercih işlemleri başlamadan önce web sayfasında yayınlanır.

       d) Uzaktan öğretim programlarında 20 gün staj yapılması zorunludur. Stajlar, örgün öğretim programlarından farklı olarak güz ve bahar dönemleri içerisinde de yapılabilir. Staj yapılabilecek tarih aralıkları ve ilgili staj işlemlerinin neler olduğu her sene eğitim öğretim dönemi başlamadan önce ilgili birim tarafından ilan edilir. İlan edilen tarih aralıkları dışında staj yapılmaz.

MADDE-7: Ders Materyalleri

  1. Eş zamanlı yüz yüze/çevrimiçi ders araçları ile yapılan canlı ders, eşzamanlı kısa sınavlar, anlık mesajlaşma/sohbet/forum tartışmaları, BOYSİS üzerindeki diğer eşzamanlı araçlar, eş zamansız ders materyalleri ise ders notu/sunusu paylaşımı, ödevler/kısa sınavlar, forum ile eş zamansız tartışmalar, video içerikler, etkileşimli içerikler, dış bağlantı (link/URL), BOYSİS üzerindeki diğer eş zamansız araçlardır
  2. İlgili dersin içeriği ve niteliği ne olursa olsun uzaktan öğretim programlarında yürütülecek dersler için kullanılacak eğitim materyalleri şunlardır:

c) Bunların dışında da ders materyali kullanılabilir. Bahsi geçen ders materyallerinin hangileri olacağına ilgili dersin içeriği ve öğretme metotlarının neler olduğu göz önünde bulundurularak ders yürütücüsü öğretim elemanının da görüşü alınarak ilgili birim uzaktan öğretim koordinatörü karar verir.

MADDE-8: Devam Durumu

a) Uzaktan öğretim programlarında yürütülecek derslerde devam şartı yoktur. Ancak birimler tarafından açıklanan devam gerektiren faaliyetlere devam zorunluluğu vardır. Devam gerektiren faaliyetlerin %80’ine devam zorunludur.

b) Birimler, devam gerektiren faaliyetlerini dönem başlamadan belirler ve web sayfasında duyurur.

MADDE-9: Ölçme ve Değerlendirme

a) Uzaktan eğitim programlarında uzaktan eğitim yoluyla verilen derslere ilişkin ölçme ve değerlendirme faaliyetlerinde çevrimiçi kısa sınav, forum ve ödev etkinlikleri, yarıyıl sonu sınavı ve bütünleme sınavı yapılır. Dönem içi değerlendirme için çevrimiçi kısa sınav, forum ve ödev etkinlikleri kullanılır. 

b) Ara sınavlar, gözetimsiz elektronik ortamda; dönem sonu sınavları ile bütünleme, tek ders ve ek sınav hakkı sınavları gözetimli olarak yapılır.

c) Yılsonu sınavları gözetimli, akademik takvime uygun olarak hafta sonları, bir günde en fazla 5 sınav olacak şekilde uygulanır.

 

d) Dönem içi değerlendirme etkinliklerinin (çevrimiçi ara sınav, forum, ödev) genel değerlendirmeye katkısı %40, gözetimli yılsonu sınavının genel değerlendirmeye katkısı ise %60 ’tır.

MADDE-10: Muafiyet

a) Uzaktan öğretim programları öğrencileri ders ve staj muafiyetlerinde örgün öğretim öğrencileri ile aynı uygulamalara tabidir.

MADDE-11: Diğer

  1. Bu kılavuzda hüküm bulunmayan hallerde, Yozgat Bozok Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği, Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar, Yozgat Bozok Üniversitesi Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar’ın ilgili hükümleri ile ilgili diğer mevzuat hükümleri ve Senato kararları uygulanır.
19.10.2021 14:41