Yozgat Bozok Üniversitesi

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEZSİZ YÜKSEK LİSANS

LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ANABİLİM DALI

2021-2022 YILI

TEZSİZ (UZAKTAN) YÜKSEK LİSANS MÜFREDATI

I. Yarıyıl

Dersin

 

 

 

 

AKTS

 

Kodu

Dersin adı

Türü

Teori

Uygulama

Kredisi

 

İSG501

İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı

S

3

0

6

 

İSG502

Risk Yönetimi, Değerlendirmesi ve Uygulamaları

S

3

0

6

 

İSG503

İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Etmenleri

S

3

0

6

 

İSG504

Acil Eylem Planları ve İlkyardım

S

 3

6

 

İSG505

Kişisel Koruyucu Donanım

S

3

0

6

 

İSG506

İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri

S

3

0

6

 

 

Toplam Saat

 

18

0

36

 

II. Yarıyıl

Dersin

 

 

 

 

AKTS

 

Kodu

Dersin adı

Türü

Teori

Uygulama

Kredisi

 

İSG507

Sağlık Gözetimi ve Meslek Hastalıkları

S

3

0

6

 

İSG508

İleri Ergonomi

S

3

0

6

 

İSG509

Yapı ve Maden Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği

S

 3

 0

6

 

İSG510

Kimya ve Metal Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği

S

3

0

6

 

İSG511

Kapalı Alanlarda Güvenli Çalışma ve Yangın Güvenliği

S

3

0

6

 

İSG512

Enerji Üretim Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği

S

3

0

6

 

İSG590

Dönem Projesi

Z

0

0

0

 

 

Toplam Saat

 

18

0

36

 

 

DERS İÇERİKLERİ

Uzaktan Eğitim Tezsiz Yüksek Lisans Programı Ders İçerikleri

 

İSG501 İş Sağlığı ve Güvenliğine Giriş TU (30), AKTS-6

İş sağlığı ve güvenliği konularındaki temel bilgiler. Çalışanların iş yerlerinde karşılaşabilecekleri sorunlar, iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak bu sorunlara karşı güvenlik konusunda getirecekleri çözümleri sağlayacak bilgiler, tehlike analizi yöntemlerinin uygulanması gibi becerilerin kazanılması.

 

İSG502 Risk Yönetimi, Değerlendirmesi ve Uygulamaları TU (30), AKTS-6

Tehlike ve Risk Kavramları, Yasal Mevzuatlar, Risk Analizleri ve Yöntemleri, Karar Matriksi-Hayat Ağacı-Hata Türü Etki- Kontrol Listesi-Eğer Olursa Yöntemleri, Olay Ağacı Analizi, Çözüm Önerileri, Planlama, Bütçeleme, Denetim ve Kontrol Formları ve Hazırlanması, Raporlama, İş Kazalarının İncelenmesi, Bilirkişilik

 

İSG503 İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Etmenleri TU (30), AKTS-6

İşyerlerindeki sağlığı ve güvenliği olumsuz etkileyen fiziksel risk etmenleri ve bunlara karşı alınması gereken tedbirler, fiziksel risk etmenlerinin ortam ve kişiye yönelik ölçüm metedları, Ulusal ve Uluslararası standartlar. Bakteriler, Viruslar, Klamidyalar,  Mikoplazmalar, Riketsiyalar, Mantarlar, Mayalar ve Protozoonlar. Kimyasal risk etmenleri, kimyasalların vücuda giriş yolları ve etkileşimleri; İş hijyeni; Kimyasallarla güvenli çalışma ilkeleri

 

İSG504 Acil Eylem Planları ve İlkyardım TU (30), AKTS-6

Afet ve acil durum kavramları; Afet ve acil durum yaratan olaylar; Afet yönetim sistemi evreleri; Acil durum (Kriz) ve risk yönetimi kavramları; Acil durum öncesi, sırası ve sonrasında yapılması gereken çalışmalar; Acil durum yönetim sisteminin oluşturulması; Acil durum politikası ve planlama ekibinin oluşturulması; Mevcut mevzuatların incelenmesi; Bütçe ve kaynakların belirlenmesi; Acil durum planlarının hazırlanması; Acil durum müdahale prosedürleri; Eğitim, tatbikat ve diğer faaliyetler; Örnek acil durum planları. İlk yardım nedir? İlk yardımın temel uygulamaları, birinci ve ikinci değerlendirme, yetişkinlerde temel yaşam desteği, çocuklarda ve bebeklerde temel yaşam desteği, solunum yolu tıkanıklığında ilk yardım, dış ve iç kanamalar, yara ve yara çeşitleri, bölgesel yaralanmalarda, baş ve omurga kırıklarında ilk yardım.

 

İSG505 Kişisel Koruyucu Donanım TU (30), AKTS-6

İnsan sağlığı ve güvenliğinin korunması amacıyla kullanılan kişisel koruyucu donanımların kullanımı, imalatı, ithalatı, piyasaya arzı, hizmete sunumu ve denetimi ile üçüncü şahısların can ve mal güvenliğinin tehlikelere karşı korunmasına ilişkin bilgi vermek. Baş koruyucuları, göz koruyucuları, el ve kol koruyucuları, kulak koruyucuları, ayak koruyucuları, solunum cihazları.

 

İSG506 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri TU (30), AKTS-6

Temel kavramlar, terimler ve tarifler; OHSAS 18001/ISO 9001:2000 Kalite Yönetimi / Toplam Kalite Yönetimi ilişkisi; Yasal şartlar ve diğer gereklilikler; Hedefler ve yönetim programları; Uygulama; Yapı ve sorumluluklar; Eğitim; bilinçlendirme ve yetkinlik; Operasyon kontrol; Acil Durumlara hazırlık; Kontrol ve düzeltici faaliyetler; Performans ölçümü ve izleme; Kazalar; olaylar ve uygunsuzluklar; Sonuçların bilgisayar ortamında değerlendirme ve istatistiki sonuçların oluşturulması; İş kollarına bağlı olarak işyerlerinin İS değerlendirmesinin yapılması.

 

 

İSG507 Sağlık Gözetimi ve Meslek Hastalıkları TU (30), AKTS-6

Çalışanların sağlığının korunması ve geliştirilmesi amacıyla mesleki etkilenmeleri önlemeye yönelik yapılan tıbbi muayene ve tetkikleri ile bağışıklamayı, tüm çalışmaların kayıt altına alınmasını, değerlendirilmesini ve bildirimini de içeren sağlığı koruyucu tüm çalışmalar, ilkyardım, acil tedavi, rehabilitasyon ve sağlığı geliştirme bu kavramlarının kazanılması. Meslek hastalıkları nelerdir? Meslekler için risk grupları nelerdir? Hastalığa yakalanma, korunma ve tedavi için gerekenler. İşyerinde tutulması zorunlu sağlık raporları ve belgeler; çalışma ortamı gözetimi; işyerinde meslek hastalıklarını oluşturan fiziksel, kimyasal ve biyolojik faktörler; gürültünün, titreşimin sağlığa etkileri ve önlemleri, işyerinde gürültü haritasının düzenlenmesi; iş ortamında bulunan kimyasal ve organik tozlar, gazlar ve etkileri; enerji ve ağırlık kontrolü; dengeli beslenme, yaşam boyu spor.

 

İSG508 İleri Ergonomi TU (30), AKTS-6

Ergonominin tanımı ve önemi; Ergonominin iş verimliliği ile ilişkisi; İnsan vücudu; Çalışma ortamındaki fiziksel koşullar; Kontrol ve kumanda düzenekleri; Yüklenme ve zorlanma; Çalışma ve dinlenme süreleri; İş gerilimi yorgunluk ve bıkkınlık; Çalışma enerjisi ve işlerin enerji gereksinimleri; Ergonominin iş güvenliği ile ilişkisi; Ergonominin meslek hastalıkları ile ilişkisi; Ergonomi ve iş etüdü ilişkisi; Ergonomi ve kalite kontrol ilişkisi; Çalışma yerlerinin ergonomik tasarımı; İşyerlerinde ergonomik inceleme.

 

İSG509 Yapı ve Maden Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği TU (30), AKTS-6

Yapı ve madencilik sektöründe gaz, buhar, toz ve duman gibi solunabilir etkenler, gürültü, titreşim, iyonize radyasyon, barometrik basınç farklılığı, sıcak stresi, ergonomik olmayan iş aletleri ve çalışma koşulları gibi fiziksel tehlikeler, çok farklı biyolojik etkenler ve psikososyal faktörler, madencilikte sağlığı koruma ve geliştirme, solunum sistemini koruma, kulak koruma, göz koruma, kas iskelet sistemini koruma, dermatolojik koruma, mikrobiyolojik koruma, psikososyal koruma.

 

İSG510 Kimya ve Metal Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği TU (30), AKTS-6

Kimyasalların adlandırılması, sınıflandırılması, etiketlenmesi; UNRTDG, GHS, NFPA ve HMIS sınıflandırması; Zararlılık ve Önlem Kodlaması; İşyerlerinde etkilenim altında kalınan kimyasal madde türleri; Kimyasalların vücuda giriş yolları ve etkileşimleri; İş hijyeni; Kimyasallarla güvenli çalışma ilkeleri (Elleçleme ve Depolama); Kimyasalların insanda ve çevrede yaptığı etkilerin incelenmesi; Kişisel koruyucu donanım; Yangın; Patlama ve patlayıcı atmosfer (ATEX) nedir?; Tehlikeli bölgelerin sınıflandırılması; Patlamadan korunma dokümanı; Kimyasal riskler; Kimyasal riskte sorumluluklar; Güvenlik bilgi formları. Metal sektöründe sıkça kullanılan endüstriyel yağlar ve metal işleme sıvıları; sıcak, toz, buhar, duman, metal tuzları, kimyasallar ve katkı maddelerinden kaynaklanan riskler. Fırınlar ve erimiş metalden kaynaklanan parlama ve kızılötesi radyasyon, gürültü, elektrik tehlikeleri, sırt ve üst ekstremite hasarları da bu sektör için sayılabilecek tehlikeler. Döküm işleminin çeşitli aşamalarında; kızılötesi ve UV radyasyon, gürültü, ahşap tozları, kum tozları, silika, kömür tozu, kil ve organik yapıştırıcılar, talk, grafit, organik çözücülerin tehlikelerinden kaynaklanan sorunlar. Dövme ve presleme işlemleri; çalışma koşullarından dolayı tekrarlanan gerilme hasarları, sırt, omuz ve üst ekstremite kas iskelet sistemi problemleri, vibrasyon ve gürültü, makine yağlarının buharları gibi çeşitli sağlık tehlikeleri.

 

İSG511 Kapalı Alanlarda Güvenli Çalışma ve Yangın Güvenliği TU (30), AKTS-6

Akustik gürültü ve titreşim ölçüm yöntemleri. Dış ortamda sesin yayılması. Kapalı ortamların akustiği. Yaşam alanlarında gürültü ve gürültü kontrolu. Ses yutucu malzemeler ve ses absorberleri. Sesin yapı ile etkileşimi. Gürültünün ve titreşimlerin insanlar üzerindeki etkileri. Makinaların gürültü ve titreşim düzeyleri. Gürültü ve gürültü kontrolü mevzuatı.

 

İSG512 Enerji Üretim Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği TU (30), AKTS-6

Elektrik Enerjisi ve Tanımlar; Elektriğin Özellikleri, Akım, Gerilim, İletkenlik, Direnç, Ohm Kanunu; Elektrik Devreleri; Elektrik Enerjisi ve Gücü; Doğru Akım, Alternatif Akım,; Transformatörler; Küçük Gerilim, Alçak Gerilim, Yüksek Gerilim ; Kofra ve Ana Dağıtım Tablosu; Üç fazlı Sistemler , Üçgen ve Yıldız Bağlantı, Faz, Nötr; Elektrik Sistemlerinde Güç, Endüktif, Kapasitif ve Omik Güç; Elektrikten Korunma Yöntemleri , Koruyucu Yalıtma, Zeminden Yalıtma, Küçük Gerilim Kullanma, Eş Potansiyelleme, Sıfırlama, Topraklama, Koruyucu Transformatör; Sigortalar ve Ayırıcılar; Kaçak Akım Rölesi; Statik Elektrik ve Önlemleri, Kısa Devreleme ve Topraklama, Nemlendirme, İyonizasyon; Yıldırım ve Yıldırımdan Korunma Sistemleri ve Yöntemleri; Alçak Gerilim Şebekeleri, TN Tipi, TT Tipi, IT tipi Şebekeler; Elektrik Kazalarında İlk Yardım; Elektrik Tesislerinde Güvenlik, İnşaatlar, Madenler, Kaynak Makinaları; Elektrik Tesisatlarında ve Elektrikli Cihazlarda Güvenlik Tedbirleri; Elektrik Kazalarının Nedenleri.